Izvozni zajtrk: Pasti in priložnosti za slovenski izvoz v novi ekonomski realnosti


Prijetnem mreženju ob zajtrku sta sledili kratki predavanji predstavnikov podjetij Coface d.o.o. in S Factoring d.d. Dogodek se je zaključil s pogovorom z gosti na okrogli mizi: Dobre prakse in nasveti iz prve roke kot popotnica za podjetja udeležencev.


Damir Lovenjak, direktor, Coface Slovenija d.o.o. in Marko Petovar, višji bonitetni analitik, Coface Slovenija d.o.o.: Pasti in priložnosti za slovenske izvoznike – Pregled razmer v drugih državah ter pomembnih sektorjih


Marko Petovar, višji bonitetni analitik, Coface Slovenija d.o.o., je predstavil makroekonomske razmere po svetu ter navedel, da so h globalni gospodarski rasti v obdobju po krizi največ prispevali trgi v razvoju in ZDA, medtem ko največji potencial za gospodarsko rast v prihodnje vidi v razvitih evropskih državah. Pomembnejše tveganje v Evropi trenutno predstavlja morebiten izstop Velike Britanije (t.i. »Brexit«), medtem ko se glede Grčije po sprejeti pokojninski in davčni reformi pričakuje, da bo letošnji reprogram potekal razmeroma brez večjih zapletov.


Begunska kriza na Evropsko gospodarstvo po mnenju Petovarja nima pomembnejšega vpliva, saj se izgubljeni dobički kompenzirajo na drugi strani (večji izdatki vladnih in nevladnih organizacij). Teroristični napadi imajo na gospodarstvo predvsem kratkoročne vplive in posledično zaradi njihove enkratnosti (se ne pojavljajo prepogosto) ne predstavljajo nevarnosti, da bi spremenili dolgoročne gospodarske trende. Oba pojava (begunska kriza in terorizem) pa pomembno vplivata na turizem, zaradi česar bo v Evropi trpela predvsem Grčija, največjo korist pa lahko pričakujejo na Jadranu in drugih Sredozemskih letoviščih, kamor se ne zatekajo begunci.
Kot bolj tvegane panoge je izpostavil kovinsko industrijo, kjer se povpraševanje po produktih že znižuje ter energetski sektor, kar je predvsem posledica nižjih cen nafte. Med manj tvegane in bolj perspektivne panoge se uvrščajo predvsem kemična in farmacevtska industrija. Prodaja novih vozil se v razvitih državah povečuje zaradi ugodnih posojil ter staranja voznega parka, medtem ko je v državah v razvoju v upadu zaradi slabših makroekonomskih razmer (nizke cene surovin in energentov ki so glavni izvozni produkt teh držav, ohlajanje gospodarstva na Kitajskem, itd). Petovar je poudaril še potencialno tveganje v presežnih kapacitetah v številnih panogah predvsem na Kitajskem.

Roman Gomboc, predsednik uprave, S Factoring d.d.: Učinkovito obvladovanje plačilnih tveganj in financiranje izvozne prodaje

Roman Gomboc, predsednik uprave, S Factoring d.d. je govoril o učinkovitem obvladovanju plačilnih tveganj ter financiranju izvozne prodaje. Ob tem je poudaril, da strmo narašča prodaja na odprto ter nam predstavil tudi rezultate McKinseyeve študije, ki napovedujejo več kot 300 % rast (iz 9 Mrd USD na 40 Mrd USD) bančnih produktov v transakcijskem bančništvu za podporo prodaji z odlogom plačila. 'Prihodki so dobri, dobiček je zakon, DENAR PA JE CAR' – pozitivni denarni tok je najpomembnejša osnova za nadaljnjo rast in razvoj družbe ter pokazatelj finančnega zdravja podjetja. Za konec pa nam je podal še 2 nasveta:

  • Pomembno je, da podjetje že pred podpisom pogodbe s kupcem ve, kako bo posel financiralo, finančna struktura pa mora biti toliko prilagodljiva, da bo omogočala tudi rast prodaje s kupcem.
  • Če je le možno, zavarujte plačilo (bančna garancija, akreditivi, kreditna zavarovanja, prodaja terjatev)

Za zaključek še okrogla miza z izvoznimi podjetji

Zanimivim predavanjem je sledila zaključna okrogla miza na temo dobrih praks in nasvetov iz prve roke kot popotnici za podjetja udeležencev, kjer so svoje izkušnje z nami delili uspešni strokovnjaki s področja izvoza: Denis Miškovič, vodja mednarodnega PR, Akrapovič d.o.o., Matija Kranjc, CFO, Acroni d.o.o., Stanislava Kastelec, direktorica sektorja finance, Adria Mobil d.o.o. in Damir Lovenjak, direktor, Coface d.o.o..

G. Denis Miškovič je povedal, da so v Akrapovič d.o.o., prve stranke pridobivali z Japonske, ki tudi predstavlja začetek njihovega mednarodnega poslovanja. Opomnil je, da je pred vstopom v državo potrebno imeti zadostno število podatkov in dobre partnerje ter poudaril pomen predplačil pri mednarodnem poslovanju.

O mednarodnem poslovanju podjetja Acroni d.o.o., je g. Matija Kranjc opisal njihove dolgoletne pozitivne mednarodne odnose. Acroni d.o.o. pri poslovanju s tujimi trgi uporablja več načinov, z Azijo poslujejo preko agentov, z Nemčijo in Italijo pa deloma preko agentov, deloma pa preko servisnih centrov. Obenem je g. Krajnc poudaril pomen prisotnosti na sejmih, ter zavarovanje terjatev preko zavarovalnice ter upoštevanje njenih navodil.

Adria Mobil d.o.o., po besedah direktorice sektorja financ, Stanislave Kastelec, prodaja svoje produkte preko distribucijskih centrov, oni pa imajo v svoji državi razpredeno svojo mrežo. Prodajno politiko je dvojna, imajo namreč polovico odvisnih ter polovico neodvisnih podjetij distributerjev, kjer pa ocenijo, da ni pravih distributerjev, poslujejo preko agentov. Tudi ga. Kastelec je izpostavila pomen zavarovanja terjatev ter obenem pohvalila njihove izkušnje z mednarodnim poslovanjem. 

 

Fotograf: Staš Grča ZidarNaš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene